ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Πώς άραγε θα ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τις ομορφιές της παλιάς τους πόλης; Πώς θα γνωρίζαμε την ιστορία τους, αν δεν περπατούσαμε ή έστω αν δεν είχαμε καν εικόνα από τα μέρη όπου έζησαν και τελικά διαμόρφωσαν οι πρόγονοί μας;
Ευτυχώς, η Γηραιά Ήπειρος κρατά σαν φυλακτό της τα μέρη εκείνα που την κάνουν ξεχωριστή.
Αυτά με τη σπουδαία αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα δρομάκια και την ατμόσφαιρα που μας ταξιδεύει πολλούς αιώνες πίσω, έτσι απλά, περπατώντας εκεί.
ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΑΣ
Από την Αθήνα και την Χίο μέχρι την Κέρκυρα και το Ρέθυμνο, η χώρα μας έχει τόσες όμορφες παλιές πόλεις που θα μπορούσαν άνετα να εμπλουτίσουν από μόνες τους ένα αφιέρωμα. Επιλέξαμε όμως έναν από τους πιο άξιους εκπροσώπους της, αυτή των πανέμορφων Χανίων.
Η ήσυχη παλιά πόλη του -που το καλοκαίρι ζωντανεύει από τα τουριστικά πλήθη-, με τα αναπαλαιωμένα βενετσιάνικα αρχοντικά, τα γαϊδουράκια, τις βουκαμβίλιες, το ενετικό λιμάνι και τα ίχνη ενός μικρού μιναρέ (στη Σπλάντζια), μας προκαλεί να μην αφήσουμε τη φωτογραφική μηχανή από τα χέρια. Αν το κάνουμε πάντως, μάλλον θα είναι για να πιάσουμε καμιά ρακί.
Η GAMLA STAN ΣΤΗΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
Τα γραφικά σπίτια και τα μεσαιωνικά σοκάκια της παλιάς πόλης της Στοκχόλμης , Gamla Stan χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και συνθέτουν έναν καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό λαβύρινθο. Ευτυχώς, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τη διέλυσε όπως αρκετές γειτονικές της πόλεις σε άλλες χώρες κι έτσι μπόρεσε να διατηρήσει τα πανέμορφα κτίριά της και τα σχεδόν «ιπποτικά» γεφύρια της. Σημαντικά αξιοθέατα στην Παλιά Πόλη, είναι επίσης η Όπερα, η Βουλή και η παλαιότερη πλατεία της χώρας, η περίφημη Stortorget, η οποία θεωρείται το μέρος όπου ιδρύθηκε η πόλη πριν από επτά αιώνες.
Η ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ, ΑΛΦΑΜΑ
Μια πόλη εξ’ολοκλήρου χτισμένη σε μια εποχή με συγκεκριμένη τεχνοτροπία, είναι αυτή της παλιάς πόλης της Λισαβόνας. Ο καταστροφικός σεισμός του 1755 κατάφερε να την ισοπεδώσει, όχι όμως χωρίς να υποκινήσει τους κατοίκους της να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι της για να τη δουν όπως πριν. Μοναδική επιζήσασα ήταν η πόλη Αλφάμα, ένας οικισμός χτισμένος γύρω από τα τείχη του φρουρίου του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του λόφου, γεμάτος πολύχρωμα σπίτια αιώνων.
CIAO MARBELLA!
Λευκά και πολύχρωμα παλιά σπίτια με λουλούδια στα μπαλκόνια, στενά δρομάκια στολισμένα με κομψές μπουτίκ, μικρές εκκλησίες, όμορφα συντριβάνια, κυρίες που φορούν φορέματα φλαμένγκο, παραδοσιακά εστιατόρια που σερβίρουν γεύσεις Ανδαλουσίας: Αυτή είναι μια πρόχειρη εικόνα της Marbella, μιας πόλης που οι ιστορικοί πιστεύουν ότι κατοικήθηκε από τους Φοίνικες τον 7ο αιώνα π.Χ.
ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ ΘΑ ΧΑΘΕΙΣ
Το ιστορικό κέντρο αυτής της πόλης καταλαμβάνει με την αξία του μια θέση στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ναι, θα χαθείς στον μεσαιωνικό της λαβύρινθο, θα θαυμάσεις την Piazza della Signoria, το εκπληκτικό Σιντριβάνι του Ποσειδώνα, το έργο του Bartolomeo Ammanati και φυσικά με το γιγαντιαίο ρομανέσκ κάστρο Palazzo Vecchio. Θα περπατήσεις στην πολυμνημονευμένη και πιο παλιά γέφυρα της πόλης Ponte Vecchio και στο τέλος θα ανάψεις κι ένα κεράκι διασημότερο καθεδρικό της Φλωρεντίας, την της Santa Maria del Fiore, γνωστότερο ως Duomo, ελπίζοντας να βρεθείς ξανά κάπου (εκεί), κάπως, κάποτε και να τα κάνεις όλα από την αρχή.
ΜΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΟ ΤΑΛΙΝ
Τα συντηρημένα τείχη της παλιάς πόλης κρύβουν ακόμη μέσα τους τις γοητευτικές πλακόστρωτες πλατείες του παρελθόντος της, τα σπίτια με μυτερές κεραμιδένιες στέγες, τα σκοτεινά κελάρια και τα λιθόστρωτα δρομάκια. Είναι να μην κατέχει κι αυτή μια θέση ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO; Δίπλα στα μεσαιωνικά εργαστήρια και τους καθολικούς ναούς, οι υπαίθριοι καλλιτέχνες και ντόπιοι με θεατρικές μεσαιωνικές στολές που σερβίρουν παραδοσιακά εδέσματα και ζεστή σοκολάτα συμπληρώνουν το τοπίο. Κι αν χρειαστείς φάρμακο, το παλαιότερο εν λειτουργία φαρμακείο της Ευρώπης – από το 1422, είναι εκεί για να σε εξυπηρετήσει.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖ
Χαζεύοντας το ιστορικό κέντρο της Μπριζ είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν εκεί. Ναι, η καθημερινότητά τους είναι να ξυπνούν με θέα ένα μεσαιωνικό αστικό τοπίο γεμάτο από όμορφες πινελιές Γοτθικής αρχιτεκτονικής, χρωματιστά σπιτάκια, κανάλια, ρομαντικά μπιστρό, άμαξες, υπέροχη κουζίνα και σοκολάτες. Μέχρι να μετακομίσουμε, μάλλον βάλουμε σε κανένα dvd το «Αποστολή στην Μπριζ» με τον Κόλιν Φάρελ, μπας και πάρουμε μεγαλύτερη γεύση της γοητευτικής μικρής πόλης.
Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ
Η παλιά πόλη (Stare Miasto) και το βασιλικό κάστρο (Zamek Krolewski w Warszawie), δε θυμίζει σε τίποτα τον σωρό ερειπίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δημιουργικότητα και το πάθος των κατοίκων της βοήθησαν στο να αποκατασταθεί -με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία- μέσα από παλιές φωτογραφίες, πίνακες και αρχεία. Το «σημαντικό παράδειγμα μιας σχεδόν ολόκληρης αναδημιουργίας», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Ουνέσκο για την παλιά πόλη της Βαρσοβίας, είναι ο παράδεισος όσων αγαπούν τα κινηματογραφικά παλάτια, τα πολύχρωμα κτίρια,τα καταπράσινα πάρκα και ό,τιδήποτε καλλιτεχνικό. Ας ανέβουμε λοιπόν στα droshky (παραδοσιακές άμαξες) κι ας ξεκινήσει η εξερεύνηση!
Η STARÉ MĚSTO ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ
Αν η Ευρώπη ήταν ένα σώμα, η Πράγα θα ήταν μάλλον η καρδιά της. Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, είναι η χώρα εκείνη που βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε σχέση με μπόλικες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κι έτσι η πρόσκληση να ανακαλύψουμε είναι πάντα ανοιχτή. Μια βόλτα στους δρόμους της μεσαιωνικής παλιάς πόλης της, είναι αρκετή για μια στενή επαφή με την ιστορία της: Δύσκολα να βρει κανείς τόσα μνημεία αρχιτεκτονικής, πινακοθήκες, εθνικούς δρυμούς και αλλά και διασκέδαση σε ένα τόσο μικρό μέρος, που μετρά χρόνια από τον 10ο αιώνα.
ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Ξεκινώντας το ταξίδι στο παρελθόν από το Oude Kerk – το παλαιότερο κτίριο της πόλης, μια όμορφη εκκλησία που χρονολογείται από το 1300, ανακαλύπτουμε βήμα προς βήμα το ιστορικό κέντρο του Άμστερνταμ, μια γοητευτική μεσαιωνική περιοχή με 4 γειτονιές – De Wallen, Dam, Spui και Nieuwmarket. Εδώ, η εξόρμηση θα αρχίσει πάνω σε ένα ποδήλατο, θα κάνει ένα διαφορετικό break στην Αγορά των Λουλουδιών για βολβούς και φρέσκα λουλούδια και (ίσως) τελειώσει σε ένα από τα περίφημα coffee shops.
Η INNERE STADT ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
Δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό μαζί με τη λέξη Βιέννη: το τσουχτερό κρύο της (που της κρατά συντροφιά τους περισσότερους τουλάχιστον μήνες του χρόνου) και η αρχοντιά της παλιάς πόλης της, Innere Stadt. Θες να μιλήσουμε για την Όπερα, θες για τον Καθεδρικό St. Stephens που χτίστηκε το 1147, το Μουσείο Albertina, το Παλάτι Hofburg Palace ή την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας; Οι φίλοι της τέχνης και δη οι αρχιτέκτονες, θα βρουν εκεί τον παράδεισό τους. Στο διάλειμμα από το χάζι στους δρόμους της, επιβάλλεται να δοκιμάσεις το φημισμένο τους σνίτσελ.
Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΙΜΠΙΟΥ
Με τους λιθόστρωτους δρόμους και τα χαρακτηριστικά σπίτια της, η πόλη της Σίμπιου στην Τρανσυλβανία θα μπορούσε άνετα να παρομοιαστεί με ένα υπαίθριο μουσείο. Γεμάτη ιστορία, η πόλη είναι γεμάτη με πολιτιστικά αξιοθέατα (όπως τα μεσαιωνικά φρούρια της και οι 15 μεγαλοπρεπείς εκκλησίες της) που ζωντανεύουν αναμνήσεις από τον Μεσαίωνα. Μάλιστα, το 2007, ήταν η επίσημη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΣΤΟ TRASTEVERE ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
Στο Trastevere, την παλιά πόλη της Ρώμης κάθε σου ματιά είναι ικανή να σε ταξιδέψει αιώνες πίσω. Γι’αυτό, «ευθύνονται» τα ρωμαϊκά ερείπια της, οι επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί της, τα palazzos και φυσικά, τα σιντριβάνια της. Κάπου εκεί, δίπλα από τα ιστορικά κτίρια της, οι αρχαίες πλατείες είναι ανοιχτές σε κάθε πολιτισμικό δρώμενο, φιλοξενώντας καλλιτεχνικές δράσεις, ενώ τα περισσότερα διατηρητέα κτίρια είναι πια σύγχρονες gallery.
Πηγή: dinfo.gr 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top