ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
«Το φροντισμένο στόμα, δηλαδή το «έξυπνο στόμα» εξασφαλίζει ωραίο χαμόγελο, καθαρή αναπνοή, ομαλή καθημερινότητα και...
εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου», αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας.
Επισημαίνει ότι η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας και επηρεάζει σημαντικά όλες τις βιολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες του ανθρώπου.
«Το κακό στόμα είναι βέβαιο ότι δημιουργεί προβλήματα κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και αλλαγή των ρυθμών της καθημερινής λειτουργίας και οδηγεί σε υποβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής.
Παράλληλα μπορεί να αποτελεί δείκτη και πρώιμη εκδήλωση πολλών σοβαρών καταστάσεων, όπως αιματολογικά νοσήματα, ογκολογικές εμπλοκές και δυσλειτουργίας βιολογικών συστημάτων.
Επιπλέον το κακό στόμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθειών και προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης».
   Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Η πρόληψη, ιδιαίτερα από την παιδική ηλικία και σε όλες τις φάσεις της ζωής, υπογραμμίζει ο κ. Τζούτζας, αποτελεί ευθύνη των ατόμων, αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας. «Το οργανωμένο Κράτος οφείλει να διαθέτει δομές και προγράμματα για την εξυπηρέτηση των στόχων αυτών , μέσα από τη γνώση και την εμπειρία που προσφέρει ο Οδοντίατρος».
Οι παράγοντες κινδύνου για τις στοματικές παθήσεις περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή -ιδιαιτέρως την πλούσια σε ζάχαρη διατροφή- τη χρήση προϊόντων καπνού, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την κακή στοματική υγιεινή.
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία υποστηρίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, βάσει των τεκμηρίων για τη σχέση της µε την τερηδόνα των δοντιών και την παχυσαρκία και συστήνει στον πληθυσμό, να συμβουλευτούν τον οδοντίατρό τους για τα καλύτερα μέσα πρόληψης των νόσων του στόματος.
   Στοματικές παθήσεις

 Το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, επισημαίνουν οι ειδικοί και σύμφωνα με στοιχεία οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό μεταξύ 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία. Γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65 και άνω δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.
   Κόστος στοματικών παθήσεων
Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 110 δισ. δολάρια, δαπανώνται ετησίως για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη. Στην ΕΕ οι ετήσιες δαπάνες εκτιμήθηκαν σε 79 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top